חוק יחסי ממון בין בני זוג, שנכנס לתוקף ב-1974, נועד להסדיר את נושא חלוקת הרכוש של זוג נשוי במקרה של גירושין או פטירה של אחד מהם.

על פי החוק, כל אחד מבני הזוג זכאי למחצית מרכושם המשותף. נכסים שהיו שייכים לבן הזוג לפני הנישואין, או שקיבל אותם בירושה במהלך הנישואין, לא יחולקו בין בני הזוג.

הסכם ש"מחסל את הרומנטיקה"

כבר אמרו לפניי ש"האהבה היום פורחת, מחר בורחת", לכן גם אם היחסים ביניכם טובים ואתם סומכים אחד על השנייה אין לדעת מה יקרה ביניכם אם וכאשר היחסים יעלו על שרטון. לכן חשוב מאוד לערוך הסכם ממון, בשביל השקט הנפשי שלכם. בדיוק כשם שבגיל מסוים אנשים מתחילים לחשוב על צוואה, כדי שיוכלו לעצום את העיניים ולדעת שאחריהם לא תפרוץ מלחמת ירושה בין האחים, כך גם בבואכם בברית הנישואין (אזרחית, דתית או חברתית) – מומלץ מאוד לחתום על הסכם ממון, או בשפה המקצועית "הסכם חיים משותפים", שייתן לכם שקט נפשי, תעודת ביטוח אם תרצו על כל צרה שלא תבוא.

מה כולל ההסכם?

ההסכם, שחייב לקבל אישור של בית המשפט או בית הדין הרבני, הוא מסמך משפטי עם תוקף של פסק דין שמסדיר את אופן ההתנהלות הכלכלית במהלך הנישואין ואת חלוקת הרכוש בשעת פרידה.

במסמך זה כוללים את כל הנכסים של בני הזוג (דירות, מכוניות, מניות חברה), חובות, הוצאות והכנסות בהווה וגם אלו שצפויות בעתיד, בהן פנסיה וקרנות השתלמות.

ניתן להוסיף סעיפים העוסקים בביטוחים, השקעות, מוניטין אישי ועסקי.

אפשר לשנות את ההסכם?

בכל רגע נתון אפשר לערוך שינויים בהסכם – בהסכמת שני הצדדים. זה יכול לקרות במהלך הנישואין, אם אחד מבני הזוג קיבל ירושה גדולה, או עשה אקזיט גדול, או אם היחסים החלו להתערער אבל עדיין לא רוצים לפרק את החבילה.

מה ששלו - שלו

במקרה שבו אחד מבני הזוג הוא בעל עסק והשני שכיר יש משמעות גדולה מאוד להסכם ממון, שכן במקרה שבו בעל העסק מצליח בגדול או פושט רגל יש לכך השלכות דרמטיות על בן הזוג. אם תרחיש כזה ריאלי כדאי שתצטיידו בכלי משפטי יעיל לצורך הגנה על רכושו של בן הזוג האמיד, ולחלופין הגנה על בן הזוג השני מפני חובות ונושים.

הסכם חוצה גבולות

הסכם ממון יכול להסדיר מצב בו אחד מבני הזוג הוא תושב חוץ או עולה חדש, שבמקרה של גירושין עשוי לחזור לארץ מולדתו ולתבוע על פי החוק הקיים במדינתו – אם זה משרת את צרכיו. בהסכם בונים מנגנון מסודר שיקבע היכן יתנהל ההליך ומה יהיו גבולות הגזרה של הסכסוך.

מתי ההסכם מתבטל?

על פי חוק יחסי ממון ניתן לבטל הסכם ממון – גם אם קיבל תוקף של פסק דין - בשל פגמים בעריכתו. למשל, אם התברר שבן הזוג הציג מצג שווא או שהפעיל לחץ בלתי הוגן על הצד השני בעת החתימה. גם אם נפלו פגמים שמהווים עילה לפסילת ההסכם הדבר דורש פנייה לערכאות והצגת הטיעונים בצורה משכנעת. לכן חשוב לנסח הסכם טוב, שיצפה פני עתיד ויעמוד במבחן בית המשפט.

מחליף צוואה?

בניגוד למקובל לחשוב, הסכם ממון לא מחליף את הצורך בצוואה, שהיא כלי משפטי משלים להסכם. לפרטים נוספים על חשיבותה של הצוואה קראו כאן.

עו"ד מילי אשר בעלת ניסיון רב בעריכת הסכמי ממון. במשרדה עברו אלפי זוגות מרוצים שחתמו על הסכם ממון מקצועי שעיגן בתוכו את כל הסוגיות הממוניות שעלולות לצוץ במקרה של פרידה. נתון מעניין: רוב מכריע של הזוגות דיווח במרוצת הזמן כי הסכם הממון לא רק שלא פגע ביחסים בין בני הזוג, אלא אף שיפר אותם ונתן שקט נפשי לשני הצדדים.

רגישות ונחישות – כסף הוא נושא רגיש, ולכן אתם זקוקים לאיש מקצוע רגיש שיידע לנווט כשגובה הגלים יעלה ושאלות של כבוד עצמי ואגו (בשאלות משפטיות אגו היא לא מילה גסה) יעלו ויצופו. אם אתם רוצים לצלוח את משימת ההסכם בהצלחה אתם חייבים איש מקצוע שיסמן את המוקשים ויידע לפרק אותם ולהשאיר אותם מאחור. 

בכל שאלה או התייעצות מוזמנים לפנות אלי כאן